Deputații examinează o nouă posibilitate de a diminua povara administrativă asupra agenților economici și populației. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect de lege care prevede sancțiuni mai blânde pentru încălcări nesemnificative.

Potrivit Direcţiei generală comunicare și relații publice a Parlamentului, inițiativa prevede modificarea articolului 231 din Codul fiscal. Astfel, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice sau persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5.000 de lei. În prezent, această sumă constituie până la 1.000  de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent.

Astfel, antreprenorii care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5.000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Autorii inițiativei susțin că modificările propuse  vor micșora povara administrativă asupra agenților economici, în special, micilor antreprenori, și, totodată, vor permite autorităților de resort să se concentreze asupra unor evaziuni fiscale mari, săvârșite cu rea intenție.

Membrii Comisiei admit că în cadrul discuțiilor ulterioare asupra proiectului, pragul propus al încălcărilor fiscale care se consideră nesemnificativ ar putea fi majorat. 

De menționat că, pragul actual a fost stabilit în Codul fiscal în anul 2015.