Sistemul bonus-malus reprezintă unul din factorii care influențează costul asigurării RCA și este definit drept un sistem care ajustează prima de asigurare în contractele de răspundere civilă auto (RCA), în baza istoricului de daune al asiguratului.

Astfel, prima de asigurare va avea o valoare mai mică (dacă se aplică bonus) sau o valoare mai mare (dacă va fi aplicat malus). Prin urmare, bonus-ul recompensează șoferii care conduc responsabil, iar malus-ul penalizează conducătorii auto, care provoacă daune.

Dacă persoana nu a fost implicată în niciun accident rutier pentru care au fost plătite despăgubiri de asigurare în ultimul an, persoanei i se va atribui o clasă bonus-malus superioară celei inițiale, iar la calcularea primei de asigurare va primi o reducere de 5%. Această reducere poate ajunge până la 50% în 10 ani, dacă asiguratul nu a provocat niciun accident în tot acest timp.

Coeficientul malus se aplică în funcție de numărul cazurilor asigurate pentru care s-a plătit despăgubirea de asigurare în perioada de calcul și poate duce la majorarea primei de asigurare de până la 2,5 ori.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, coeficientul bonus-malus, inclusiv recalculat, se aplică automatizat în timpul procesării contractului de asigurare prin intermediul Sistemului informațional automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii RCA.

Algoritmul de calcul al sistemului bonus-malus este reglementat prin Hotărârea CNPF nr. 22/3 din 29.04.2015: https://tinyurl.com/ywhax4aj

Bonus-malus poate fi verificat prin intermediul sistemului informațional RCA Data: https://rca.bnm.md/