Reprezentanții mediului de afaceri cer autorității de supraveghere revizuirea cuantumului taxelor și plăților pentru anul 2024 făcute de societățile de asigurare în bugetul Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Într-o scrisoare, adresată autorităților, Asociația Businessului European (EBA Moldova) își exprimă îngrijorarea cu privire la prevederile Hotărârii nr. 38/9 din 11 iulie 2023, publicată in Monitorul Oficial nr.251-253 din 20 iulie 2023 privind modificarea Hotărârii 56/13 din 25.10.2022 cu privire la cuantumul taxelor și plăților în bugetul Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru anul 2023.

Conform anexei nr. 1, punctul 74 din Hotărârea nr. 38/9 s-a stabilit ca plățile societăților de asigurare în bugetul Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru anul 2023 constituie 0,3% din primele brute subscrise.

După cum rezultă din textul actului normativ cuantumul taxei de 0,3% din primele brute subscrise vor fi percepute de Comisia Națională a Pieței Financiare, atât pentru asigurările generale, cât și pentru asigurările de viață.

Asociația de business menționează faptul că până la această modificare, Hotărârea nr. 56/13, reglementa diferențiat cuantumul taxelor percepute în bugetul Comisiei Naționale a Pieței Financiare în calitate de autoritate de supraveghere, constituind pentru asigurările generale cuantumul între 0.75% și 1%, iar pentru asigurările de viață cuantumul de 0,35% din primele brute anuale subscrise. Această abordare fiind impusă de caracterul specific a contractelor de asigurare cu perioada scurtă (până la 1 an) în raport cu contractele de asigurare pe termen lung.

Potrivit EBA, în unele țări din Uniunea Europeană pentru asigurările de viață pe termen lung nu este impusă o taxă de către regulator sau aceasta taxă este semnificativ mai mică decât taxa pentru asigurările generale care de regulă sunt asigurări pe termen scurt. Spre exemplu în România, unde taxa pentru asigurările obligatorii RCA este de asemenea 1% ca și în Republica Moldova până la 1.07.2023, taxa pentru asigurările de viață este de 0,3% comparabil cu taxa existentă în Republica Moldova până în 1.07.2023 de 0,35%. În Croația, Bulgaria, Slovenia, Ungaria, Serbia, Montenegro, Bosnia pentru asigurările de viața și în Ucraina pentru toate contractele de asigurare cu termen mai mare de 10 ani, taxa este 0%.

Astfel, reprezentanții mediului de afaceri considerăm că din partea Comisiei Naționale a Pieței Financiare s-a produs o eroare de abordare și ca rezultat la adoptarea Hotărârii nr. 38/9 din 11 iulie 2023 s-au comasat plățile societăților de asigurare în bugetul Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru anul 2023 pentru categoria asigurărilor generale, care sunt de regulă asigurări pe termen scurt cu categoria asigurări de viață, care sunt asigurări pe termen lung și trebuie să fie reglementate diferit, ținând cont de durata acestora.

În acest context solicită autorității de supraveghere revizuirea cuantumului taxelor și plăților pentru anul 2024, ținând cont de durata contractelor de asigurare și de faptul că urmează a fi definitivate și aprobate taxele și plățile către Banca Națională a Moldovei în calitate de autoritate de supraveghere.