Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vrea judecători de rezervă pentru a reduce din volumul de muncă în instanțele suprasolicitate. Aceștia ar urma să fie din rândul candidaților la funcția de judecător care au susținut examenul de capacitate și care vor fi numiți în funcție, pentru perioada suspendării din funcție a unor magistrați. Judecătorii de rezervă ar urma să beneficieze de dreptul preferențial de a fi numiți, pe viitor, în funcția de magistrat în aceeași sau altă instanță.

Această propunere urmează să fie introdusă în Strategia de dezvoltare a sectorului justiției pentru anii 2019-2022. 

Potrivit CSM, unele rapoarte au arătat că numărul judecătorilor în Republica Moldova este de două ori mai mic la 100.000 de locuitori (12,6 judecători la 100 mii locuitori), decât media europeană (21.3 judecători la 100 mii locuitori). Această circumstanţă generează majorarea constantă a volumului de lucru per judecător și apar probleme cum ar fi:

  • tergiversarea examinării cauzelor;
  • comiterea diferitor erori la redactarea hotărârilor;
  • studierea superficială a dosarelor;
  • încălcarea termenului de redactare a hotărârilor;
  • imposibilitatea respectării termenului de examinare a dosarelor în procedură special, etc.

Aceste probleme constituie în mare parte motive de adresare a justițiabililor la CSM şi, ulterior, temeiuri de sancţionare a judecătorilor de către Colegiul disciplinar. CSM mai notează că supraîncărcarea instanţelor judecătoreşti condiționează încălcarea dreptului la judecarea cauzei în termen rezonabil, fapt ce condiționează adresări și condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, CSM consideră necesar soluţionarea problemei ce se referă la posturile temporar vacante de judecător, or în rezultatul detaşării judecătorilor sau suspendării acestora, se măreşte considerabil sarcina de muncă pentru judecătorii în funcţie. Potrivit instituției, o soluţie eficientă în aceste cazuri ar fi punerea în aplicare a prevederilor art. 21 din Legea privind organizarea judecătorească în ceea ce priveşte posturile din fondul de rezervă.

În conformitate cu art. 21 alin. (8) din Legea cu privire la organizarea judecătorească, pentru asigurarea posturilor de judecător necesare la încetarea situațiilor specificate la alin. (5) al aceluiași articol se constituie un fond de rezervă de 15 posturi de judecător, care poate fi actualizat prin revizuirea legii. Potrivit CSM, în prezent acest fond de rezervă nu este constituit din cauza unor impedimente procedurale şi materiale care nu permit crearea acestuia.

CSM mai notează că aplicarea fondului de rezervă al judecătorilor va avea ca efect diminuarea volumului de muncă în instanţele suprasolicitate şi va spori încrederea societăţii în actul de justiţie,