Calculul actuarial separat pentru asigurarea RCA internă și externă (Carte Verde) va fi divizat în două etape. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat  Metodologia de calculare și aplicare a primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii RCA internă și externă, care a fost elaborată pentru a pune în aplicare prevederile Legii nr. 106/2022 (în vigoare din 01.04.2023).

Potrivit CNPF, cele două etape vor fi:

  • de determinare a primei de asigurare de bază;
  • de determinare a factorilor de risc – coeficienții de rectificare care se aplică la prima de asigurare de bază.

Astfel, pentru a obține prima de asigurare de bază, sunt descifrate formulele actuariale de calcul a primei pure, primei de risc estimată, frecvența daunelor, dauna medie estimată, metodele de evaluare și utilizare a rezervelor de daune, marja de risc, coeficientul variației daunelor totale, abaterea medie pătratică și cotele factorilor de încărcare.

Noul cadru metodologic prevede că prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare pentru factorii de risc urmează a fi calculați în baza informațiilor statistice (la nivelul societății de asigurare) privind numărul polițelor de asigurare expuse la risc, numărul daunelor plătite, valoarea daunelor plătite, valoarea daunelor declarate, dar nesoluționate și prognoza evoluției numărului polițelor și valorii daunelor. În acest scop, Metodologia prevede utilizarea de către actuar a metodelor actuariale de calcul, instrumentelor din statistică și teoriei credibilității, metodelor de trend pe baza seriilor cronologice pentru determinarea primei de asigurare de bază, selectând rezultatul final în funcție de situația financiară a societății de asigurare.

Potrivit noilor prevederi, autoritatea de supraveghere, cel puțin o dată pe an, în baza datelor statistice generalizate la nivelul pieței pentru ultimii 5 ani consecutivi, prezentate de către societățile de asigurare până la 15 februarie a anului în curs, calculează în baza Metodologiei și publică primele de referință aferente asigurării obligatorii RCA internă și externă.  Prima de referință se calculează ca produsul dintre prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare, la care se aplică sistemul bonus-malus stabilit în conformitate cu actele normative.

Ultimul capitol al Metodologiei prevede modul de aplicare a primei de asigurare de bază și al coeficienților de rectificare prin care se stabilește periodicitatea calculării/modificării primelor de asigurare de bază, modului de prezentare, de examinare a setului de documente de către autoritatea de supraveghere și de aplicare a acestora.