La stabilirea interdicțiilor definitive de construire se va ține cont de existența inundațiilor și alunecărilor de teren; deformarea terenurilor din cauza de surpări; risc de contaminare radioactivă, chimică sau biologică; pericol de deflagrație; pericol de incendiu; risc de depășire a nivelului admisibil de zgomot; prezența peisajelor cu caracteristici naturale deosebite cu potențial de valorificare; pentru terenurile fondului apelor și cele adiacente acestora în condițiile legislației de mediu; zonă cu risc seismic.

Autoritățile au prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind procedura stabilirii interdicțiilor definitive și a interdicțiilor temporare de construire.

Astfel,  au fost specificate și condițiile de stabilire a interdicțiilor temporare de construire la elaborarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului și anume: necesitatea elaborării unor anumite tipuri de documentație de urbanism în vederea stabilirii regulilor de construire pentru zonele respective, avizate de autoritatea responsabilă și aprobate de consiliul local; apartenența la domeniul public a terenurilor cu anumite moduri de folosință: pășune, fânețe, islazuri etc.; lipsa avizului de mediu asupra documentației de urbanism, emisă în cadrul procedurii de evaluare strategică de mediu în conformitate cu prevederile Legii nr. 11/2017 privind evaluarea strategică de mediu; prezența peisajelor naturale deosebite, cu potențial de valorificare în viitor; nerespectarea procedurii de modificare a destinației terenurilor dintr-o categoriei în altă categorie cu excepția terenurilor pe care sunt amplasate obiective de infrastructură a agriculturii și a structurilor de primire turistică (conform prevederilor Codului funciar nr. 22/2024).

Totodată, prin proiectul de regulament este prevăzut că în unele cazuri, interdicția definitivă de construire poate fi înlăturată numai prin studiu de fezabilitate, întocmit cu respectarea legislației în vigoare. În cazurile interdicțiilor temporare de construire vor fi prelungite cel mult o dată din aceeași cauză, pentru un termen de trei ani după care interdicția își încetează acțiunea.

Cu referire la aspectele ce țin de intrarea în vigoare a proiectului, având în vedere faptul că Codul Urbanismului și Construcțiilor va intra în vigoare din data de 30 ianuarie 2025, iar proiectul Regulamentului este elaborat întru implementarea prevederilor Codului, se propune ca Regulamentul să intre în vigoare la aceeași dată.