Cabinetul de miniștri nu susține inițiativa legislativă ce are drept scop abrogarea normelor ce instituie și reglementează taxa pentru salubrizare prevăzută la Codul fiscal. Un aviz în acest sens urmează să fie aprobat la următoarea reuniune.

În document, Guvernul spune că autoritățile locale au dreptul de a aplica toate sau numai o parte din taxele locale, în funcţie de posibilităţile şi necesităţile unităţii administrativ-teritoriale. Mai mult, Codul fiscal conferă dreptul autorităților administrației publice locale de a acorda scutiri în plus, înlesniri la plata taxelor locale pentru categoriile social-vulnerabile ale populației și să acorde amânări la plata taxelor locale pe anul fiscal respectiv.

Executivul reamintește că salubrizarea se încadrează în categoria serviciilor publice de gospodărie comunală, iar finanțarea cheltuielilor curente de capital ale sistemelor publice locale de gospodărie comunală se asigură din bugetele de venituri şi cheltuieli ale operatorilor, care se formează prin încasarea de la consumatori a sumelor reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate şi prin instituirea unor taxe speciale potrivit legii, şi suplimentar, din bugetele locale sau, după caz, din alocaţiile acordate de Guvern.

Impozitele și taxele locale se stabilesc, se modifică sau se anulează exclusiv prin modificarea și completarea Codului fiscal.

Potrivit Codului fiscal, subiecţi ai impunerii cu taxa pentru salubrizare sunt persoanele fizice înregistrate în calitate de proprietar al bunului imobil cu destinaţie locativă (casă de locuit, apartament), iar obiectul impunerii la taxa pentru salubrizare îl constituie numărul de persoane fizice înscrise la adresa declarată ca domiciliu.