O lege națională privind reglementarea protecției secretelor comerciale ar putea apărea, în curând, în Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări publice. Documentul stabilește norme privind protecția împotriva dobândirii, utilizării și divulgării ilegale de secrete comerciale.

Potrivit proiectului, secret comercial sunt informațiile care îndeplinesc cumulativ următoarele cerinţe:

  • sunt secrete în sensul că nu sunt, ca întreg sau astfel cum se prezintă sau se articulează elementele acestora, cunoscute la nivel general sau uşor accesibile persoanelor din cercurile care se ocupă, în mod normal, de tipul de informaţii în cauză;
  • au valoare comercială prin faptul că sunt secrete;
  • au făcut obiectul unor măsuri rezonabile, în circumstanţele date, luate de către persoana care deţine în mod legal controlul asupra informaţiilor respective, pentru a fi păstrate secrete.

Utilizarea sau divulgarea unui secret comercial va fi considerată ilegală ori de câte ori este săvârșită, fără consimțământul deținătorului secretului comercial, de către o persoană care îndeplinește oricare dintre următoarele condiții:

  • a dobândit secretul comercial în mod ilegal;
  • încalcă un acord de confidențialitate sau orice altă obligație de a nu divulga secretul comercial;
  • încalcă o obligație contractuală sau de altă natură care limitează utilizarea secretului comercial.

Pentru încălcarea normelor privind secretul comercial, instanțele ar putea stabilie despăgubirilor proporționale cu prejudiciul real suferit ca urmare a dobândirii, utilizării sau divulgării ilegale a secretului comercial. În acest sens, vor fi luați în considerare toţi factorii corespunzători, cum ar fi consecinţele economice negative asupra părții lezate, inclusiv profitul ratat de acesta, beneficiile necuvenite realizate de făptuitor şi, dacă este cazul, orice alt element în afara factorilor economici, cum ar fi prejudiciul moral cauzat deţinătorului secretului comercial prin dobândirea, utilizarea sau divulgarea ilegală a secretului comercial.

Totodată, cu titlu de alternativă, instanţa de judecată va putea stabili, în cazuri adecvate, o valoare forfetară a despăgubirilor pe baza unor elemente cum ar fi, cel puţin, valoarea redevenţelor sau a drepturilor care ar fi fost datorate dacă făptuitorul ar fi solicitat autorizarea de a utiliza secretul comercial în cauză.

În prezent, regimul de protecție al secretului comercial este reglementat de Codul Civil.