Judecătorii se vor convoca la Adunarea Generală în data de 1 martie. Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii, în ședința de astăzi. Adunarea Generală a Judecătorilor se va desfășura la Palatul Republicii, începând cu ora 10.00.

În ședința, Plenul CSM a propus și un proiect al ordinei de zi a Adunării Generale. Astfel, va fi pus în discuție raportul de activitate al CSM și raportul de activitate al Curții Supreme de Justiție. La fel, CSM a propus ca la Adunare și președinții Colegiilor din subordinea CSM să prezinte informații. Este vorba de președinții Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor și Colegiului disciplinar. 

Adunarea Generală a Judecătorilor este convocată anual în şedinţă ordinară. Adunarea este deliberativă dacă la ea participă majoritatea simplă a judecătorilor în exerciţiu. Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi şi se semnează de către preşedintele şi secretarulşedinţei fiind numerotate în ordine consecutiv.

Adunarea Generală a Judecătorilor are următoarele competențe: 

  • audiază raportul anual de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii;
  • aprobă Codul de etică a judecătorului, modificările şi completările în acesta;
  • aprobă  Regulamentul de funcţionare a Adunării generale a judecătorilor, modificările şi completările în acesta;
  • alege din rândul judecătorilor membrii permanenţi şi 2 membri supleanţi în Consiliul Superior al Magistraturii, 4 membri în Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor, 3 membri în Colegiul pentru evaluarea performanţelor judecătorilor membrii permanenţi şi 5 membri supleanţi în Colegiul disciplinar şi ridică mandatul acestora;
  • constituie şi aprobă nemijlocit în şedinţa Adunării comisii speciale, componenţa şi modul de activitate a acestora, pentru organizarea procedurii de alegere a judecătorilor în Consiliul Superior al Magistraturii, în Colegiul pentru selecţia şi carierea judecătorilor, în Colegiul pentru evaluarea performanţelor judecătorilor şi în Colegiul disciplinar;
  • examinează şi decide asupra altor chestiuni referitor la activitatea instanţelor judecătoreşti, în condiţiile legii.