Judecătoarea Mariana Pitic, în prezent Mariana Ursachi, a recuzat patru membri din Comisia Vetting, după ce a fost notificată că urmează a fi audiată pentru a discuta dubiile identificate în procesul de evaluare. Comisia Vetting a primit solicitări de recuzare concomitentă a membrilor internaționali ai Comisiei Scott Bales, Lavly Perling și Maria Giuliana Civinini și a membrului național Andrei Bivol de la evaluarea judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi (anterior Pitic), subiect al evaluării conform Legii 65/2023. În urma examinării cererilor, Comisia Vetting a decis să respingă solicitările judecătoarei.

La începutul lunii ianuarie 2024, Comisia Vetting a notificat-o pe Mariana Ursachi (Pitic) că va organiza o audiere pentru a discuta dubiile identificate în procesul de evaluare. Judecătoarea a solicitat ca audierile să aibă loc în ședință închisă, însă Comisia nu a dat curs cererii. Ulterior, Mariana Ursachi (Pitic) a solicitat recuzarea celor patru membri ai Comisiei.

Mariana Ursachi (Pitic) a invocat că Andrei Bivol a încheiat contracte de reprezentare a Republicii Moldova în proceduri de arbitraj străine și faptul că a semnat decizia prin care a fost respinsă cererea judecătoarei ca audierea ei să aibă loc în ședință închisă.

Ulterior, judecătoarea a cerut Comisiei să amâne audierea programată, deoarece se afla în concediu medical. Comisia i-a admis cererea și a anunțat că audierea va fi reprogramată. În cererea prin care a solicitat amânarea, Mariana Ursachi (Pitic) a declarat că va notifica Comisia despre faptul terminării concediului și despre disponibilitatea de a participa la audiere. Comisia nu a primit o astfel de notificare, dar a luat act de faptul că aceasta și-a reluat activitatea și că participă la judecarea cauzelor pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Comisia a emis o decizie prin care a respins cererea de recuzare a lui Andrei Bivol și a notificat judecătoarea despre data când a fost programată audierea. Între timp, judecătoarea a depus o cerere de recuzare a membrilor Comisiei – Scott Bales, Maria Guiliana Civinini și Lavly Perling, având la bază următoarele motive:

  • faptul că, la 25 ianuarie 2024, Comisia a publicat o declarație privind rolul și independența sa;
  • un sondaj de opinie publicat la 6 februarie 2024 de Magenta Consulting pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și
  • alegația potrivit căreia membrii menționați ai Comisiei își desfășoară activitatea cu încălcarea legii și a Constituției, pentru nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

La scurt timp după formularea recuzării celor trei membri internaționali, judecătoarea a înregistrat o cerere de recuzare a lui Andrei Bivol. Această cerere se bazează pe:

a) declarația Comisiei din 25 ianuarie 2024;

b) sondajul de opinie publicat în februarie 2024;

c) o declarație a foștilor parteneri de birou ai lui Andrei Bivol publicată la 12 aprilie, în care se menționează că, din 19 mai 2023, dl Bivol nu mai face parte din Biroul Asociat de Avocați „Bivol Soțchi & Partners ”, iar Cabinetul Avocatului „Andrei Bivol” a preluat contractele de reprezentare în arbitraj.

În urma examinării cererilor de recuzare, Comisia Vetting a ajuns la concluzia că recuzarea nu este justificată nici pe baza testului subiectiv, nici a celui obiectiv.