Povara și riscurile controlului de stat, dar și a sancțiunilor asupra întreprinderilor urmează să fie reduse. În acest sens, Consiliul Economic pe lângă prim-ministru împreună cu reprezentanții USAID au început să lucreze asupra elaborării modificărilor legislative.

Potrivit autorităților, printre obiective se numără sporirea transparenței, nivelului de conștientizare și a responsabilității, la nivelul instituțiilor de stat și al părților interesate, în ceea ce privește inspecțiile de stat și sistemul de sancționare. De asemenea, urmează să fie îmbunătățită legislația-cadru referitoare la inspecții și sancțiuni. Cel de al treilea obiectiv ține de reducerea poverii impuse de domeniile de inspecție/sancțiuni, inclusiv în termenii de cerințe de conformare, competențe ale instituțiilor, proceduri și sancțiuni.

Potrivit planului anunțat, Consiliul Economic spune că în procesul de identificare a constrângerilor legislative care stau în calea agenților economici, se va comunica direct cu reprezentanții comunității de afaceri în cadrul focus-grupurilor, întâlnirilor, discuțiilor cu antreprenori din sectoare anumite pe subiecte anumite. Astfel va fi asigurată o studiere mai minuțioasă a problemei și o identificare mai ușoară a oportunităților de modificare a legislației.

Amintim că la începutul lunii noiembrie a fost instituit Grupul de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. Acesta va fi coordonat de Ministerul Economiei cu sprijinul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, și va fi constituit din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, Comisiei parlamentare economie, budget și finanțe, Aparatului Președinției, precum și experți ai misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Principala activitate a grupului de lucru va fi elaborarea și promovarea pachetelor de modificări legislative periodic, aproximativ o dată la două luni, până în decembrie 2023.