Penitenciarul care trebuia să fie dat în exploatare încă cinci ani în urmă a fost reproiectat, iar autoritățile caută bani pentru a începe lucrările.

Recent, în cadrul Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică s-a decis restructurarea proiectului de construcție a penitenciarului Chișinău.

Astfel, Ministerul Justiției a purtat negocieri cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) în vederea semnării unui acord de cooperare privind managementul construcției noului penitenciar. Acest fapt implică modificarea componenței și rolului Unității de implementare a proiectului, instituită în 2014.

Între timp, în septembrie 2023, s-a încheiat reproiectarea construcției, prin care a fost redusă capacitatea penitenciarului de la 1.536 de locuri la 1.050, ceea a dus la micșorarea costurilor cu circa 13 milioane de euro. De asemenea, pe teritoriul adiacent penitenciarului va fi construit un parc fotovoltaic pentru eficiență energetică.

Totodată, Ministerul Justiției susține că va continua să depună eforturi pentru a identifica resurse financiare în formă de grant, pentru compensarea contribuției Guvernului.

Autoritățle spun că proiectul a întâmpinat dificultăți din cauza lipsei angajaților cu expertiză în managementul proiectelor de infrastructură penitenciară din cadrul Unității de implementare, precum și din cauza creșterii cheltuielilor estimate inițial, urmare a crizei regionale și energetice din ultimii ani.

Conform unui Acord-cadru de împrumut, semnat la 10 octombrie 2013 între Guvern și BDCE, lucrările de construcție a Penitenciarului nou urmau a fi finalizate pe 31 decembrie 2017, iar darea în exploatare a obiectivului era planificată pentru luna iulie 2018.