Beneficiarii de subvenții riscă să fie obligați să le restituie dacă nu vor respecta cerințele stipulate de legislație. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a venit cu unele precizări privind prevederile legale care trebuie respectate de beneficiari.

Instituția menționează că potrivit pct.11; pct.13; pct.61 prim din Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a sprijinului financiar din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, aprobat prin HG. Nr.455 din 21.06.2017, producătorii agricoli/beneficiari de subvenții, sunt obligați, din ziua autorizării spre plată a cererii de acordare a subvenției, iar în cazul animalelor de prăsilă – din momentul scoaterii din carantină:

  • să utilizeze conform destinației și să întrețină obiectul investiției conform celor mai bune practici în domeniul vizat;
  • să realizeze obiectivele asumate prin planul de afaceri anexat la cererea de acordare a subvenției;
  • să nu admită înstrăinarea/darea în folosință sub orice formă a obiectului investiției sau, după caz, casarea, defrișarea plantațiilor multianuale, sacrificarea, inclusiv admiterea pieririi efectivului de animale, etc.

În conformitate cu pct.13, subpct. 8) din Regulamentul de subvenționare, producătorii agricoli, beneficiari ai submăsurilor de sprijin 1.1, 1.6, 1.8 și 2.5, au obligația de a fi certificați în următorii doi ani de la momentul obținerii subvenției și să mențină condițiile ce au stat la baza acordării certificatului HACCP/GlobalGap/GMP/ISO, iar potrivit pct. 61 prim subpunctul 3., producătorii agricoli care au beneficiat de 50% din valoarea investiției, fără TVA, care au avut la bază contractul de societate civilă, însoțit de formularul de raportare 29-agr al părții contractante care contribuie cu materie primă, sunt obligați, în continuare, să respecte condițiile contractuale întocmai.

Totodată, AIPA atenționează producătorii agricoli că potrivit pct. 9 al Declarației pe propria răspundere, anexată la fiecare dosar de solicitare a sprijinului financiar, beneficiarul de subvenții își asumă obligația ca în termen de 15 zile de la data primirii subvenției, să se conformeze cerințelor, să aplice și să întrețină materialele de vizibilitate aplicate pe obiectul investiției, conform Ghidului privind aplicarea elementelor de identitate vizuală a FNDAMR, aprobat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu informarea ulterioară, în acest sens, a Oficiului Teritorial AIPA, în termen de 30 zile. Supravegherea respectării de către producătorii agricoli a  angajamentului de aplicarea și întreținere a materialelor de vizibilitate se verifică de către subdiviziunea Post-inspecții a AIPA.

AIPA atenționează că în cazul nerespectării  angajamentelor asumate, prin semnarea declarației pe proprie răspundere, beneficiarii riscă ca investiția efectuată să fie declarată neeligibilă subvenționării și vor avea obligația să restituie, în termen de 15 zile calendaristice, din momentul comiterii încălcării, suma subvenției acordate, coeficientul inflației și dobânda de întârziere calculată conform legislației.