Rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației ar putea beneficia de facilități fiscale cel puțin până în anul 2035, chiar dacă legislația va fi modificată. Un proiect de lege privind instituirea garanțiilor în acest sens a fost publicat pentru consultări.

Documentul stabilește că în cazul în care sunt adoptate legi care modifică cota și componenta impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor IT sau anulează acest impozit, rezidenții parcului vor avea dreptul să activeze, până în anul 2035, conform regulilor actuale. Dacă anumite impozite sau taxe incluse în impozitul unic vor fi înlocuite cu altele, componența impozitului unic se va ajusta însă fără modificarea cotei impozitului.

Regimul de impozit unic prevede achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări al rezidentului. Totuși, autoritățile propun ca acesta să nu fie mai puțin de 35% din salariul mediu prognozat pentru anul în curs pentru fiecare angajat al rezidentului. În prezent, cota minimă aplicată este de 30 la sută.

În același timp, autoritățile propun excluderea din componența impozitului unic a taxelor locale, impozitului pe bunuri imobile și a taxei pentru folosirea drumurilor. În schimb, distribuția sumei achitate către Fisc ca impozit unic va fi următoarea:

  • 15% în contul impozitului pe venit al persoanei juridice;
  • 10% în contul impozitului pe venit al angajatului;
  • 15% în contul asigurărilor medicale obligatorii a angajatului;
  • 55% în contul de asigurări sociale ale angajatului;
  • 5% către conturile de investiții individuale ale angajaților în instrumente financiare eligibile.

O altă modificare propusă vizează asigurările sociale ale angajaților. Astfel, aceștia ar putea beneficia de asigurări sociale în mărime de 80 la sută din cuantumul salariului mediu prognozat pe economie pentru anul în curs. În prezent, aceștia au un venit lunar asigurat de 68%.