Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă îngrijorarea și, totodată, condamnă Guvernul privind modalitatea de elaborare şi aprobare a proiectelor de lege care prevede instituirea funcției de Avocat al poporului pentru drepturile antreprenorilor. Mai exact, sindicatele sunt nemulțumite că decizia a fost luată fără implicarea şi consultarea adecvată a instituţiei direct responsabile de domeniu. O declarație în acest sens a fost semntă, recent, de președintele CNSM.

În context, sindicatele spun că împărtăşesc pe deplin indignările Oficiului Avocatului Poporului, provocate de lipsa dialogului şi consultării acestuia la elaborarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, care are drept scop instituirea funcţiei respective.

”Faptul că la elaborarea acestui proiect de lege nu a fost solicitată opinia Instituției Naționale pentru Drepturile Omului și nici a CNSM, care au menirea constituțională, după competență, în materia protejării drepturilor omului, mărturisește o intenție sau o practică inadmisibilă în procesul elaborării proiectelor de acte legislative. Asemenea mod de adoptare a deciziilor guvernamentale, adică fără a ţine cont de opinia (argumentele) instituţiei responsabile în domeniu, a demonstrat nu o singură dată, cât de costisitor şi de anevoios devine procesul de redresare a situaţiei”, se menționează în declarația sindicaliștilor.

CNSM susține că instituirea funcţiei de Avocat al poporului pentru drepturile antreprenorilor nu este compatibilă cu Principiile de la Paris, care impun anumite standarde internaţionale privind activitatea instituţiei naţionale de protecţie a drepturilor omului și este în totală disonanţă cu recomandările organismelor internaţionale în domeniul drepturilor omului. Mai mult ca atât, sindicaliștii firmă că asemenea mecanism de protecţie a drepturilor antreprenorilor constituie o improvizaţie unică și la elaborarea proiectului a fost ignorată practica ţărilor din regiune.

Prin urmare, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită, în mod public, prim-ministrului retragerea proiectului de lege prin care se propune instituirea funcției Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Declarația completă poate fi accesată aici.