Unii agenți economici ar putea să nu mai fie amendați în urma controalelor, iar angajatorii nu vor mai fi obligați să achite indemnizația de concediu în avans. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a anunțat un pachet de modificări regulatorii ce vizează mediul de afaceri.

Unul dintre primele pachete, care a fost anunțat se referă la simplificări pe domeniul relațiilor de muncă și efectuarea controalelor.

Mai exact, Ministerul Economiei propune ca unele prevederi obligatorii din Codul Muncii să devină opționale, printre care:

- evidența zilnică a orelor de muncă;

- programarea anuală a concediilor;

- existența regulamentelor interne;

- existența precontractelor;

- efectuarea preavizărilor și cererilor despre începerea concediului;

- comunicarea cu angajații prin panouri informative.

Adițional, în domeniul relațiilor de muncă au fost propuse:

- permiterea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, fără limitări;

- eliminarea raportărilor privind salariații către centrele militare, informație care deja există în resursele administrative;

- excluderea obligativității achitării indemnizației de concediu în avans;

- excluderea obligativității utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută, astfel fiind permise cursurile altor bănci, agreate de părți etc.

Ministrul a precizat că verificările agenților economici constituie una din principalele probleme pentru antreprenori, în special pentru cei începători, întrucât acestea comportă risc de abuzuri și corupție.

Astfel, în cazul agenților economici care activează de mai puțin de trei ani, se propune ca organele de control să nu poată aplica amenzi, efectuând doar controale consultative, cu excepția cazurilor grave și repetate.

Mai mult, a fost propusă procedura de eliminare a ”pașaportului albastru” și substituirea cu o adeverință eliberată de medicul de familie doar persoanelor care pot crea riscuri pentru consumatori prin lucrul cu produsele alimentare și alte activități, examinările putând fi făcute în orice instituție medicală.

Printre acțiunile propuse se mai regăsește unificarea într-un singur act normativ a tipurilor de activități ce necesită autorizarea și înregistrarea sanitar-veterinară și de eliminare a obligației de publicare a notelor informative la actele normative în Monitorului Oficial în format electronic.