Curtea de Conturi a prezentat auditul rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției, care conține date privind executarea investițiilor capitale în cadrul sistemului penitenciar.

Potrivit Raportului de audit, din anul 2012 până la finele anului 2018, pentru construcția și reparația a patru penitenciare au fost executate investiții capitale în sumă de 115903,3 mii lei, sau 52,5 % din valoarea mijloacelor alocate (220800,1 mii lei), conform legilor bugetare anuale în perioada menționată.

Curtea de Conturi menționează că implementarea proiectelor de construcție și reconstrucție a penitenciarelor a avut un nivel lent și a influențat realizarea acțiunii prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018, la capitolul ”Justiție și Drepturile Omului” privind îmbunătățirea condițiilor de detenție.

În Raportul de audit se face referire și la implementarea Proiectului ”Construcția penitenciarului din Chișinău”, menționându-se că implementarea proiectului este în întârziere cu aproximativ 54 de luni, iar la finele anului 2018, Ministerul Justiției a înaintat către Ministerul Finanțelor solicitarea privind necesitatea extinderii termenului limită până la 31 decembrie 2022.

De asemenea, se menționează că pe parcursul anilor 2014-2018, prin legile bugetare anuale, pentru investiții capitale au fost alocate în total 121362,3 mii lei pentru acest proiect, fiind executate 23097,7 mii lei, sau 19,03% din totalul mijloacelor alocate.

Amintim că, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute circa 160 milioane de lei pentru proiectul ”Construcţia penitenciarului din municipiul Chişinău”. Din această sumă, 14,5 milioane sunt bani din bugetul național, iar peste 145 de milioane de lei provin din resurse externe. Pentru același proiect, în 2018 au fost  alocate 139,6 de milioane de lei.

Recent, Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) de construcție a penitenciarului din Chișinău a lansat concursul pentru selectarea și contractarea companiei care va construi viitorul penitenciar din Chișinău, licitația fiind deschisă până în data de 13 mai. În anunț s-a menționat că perioada lucrărilor de construcție este estimată să dureze 36 luni.

Schița de proiect a penitenciarului a fost deja elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale, proiectul de execuție fiind dezvoltat de către compania de proiectare națională. Potrivit acesteia, penitenciarul va fi format din cinci compartimente funcționale separate. Instituția va avea un bloc rezidențial, unul pentru transfer, unul pentru asigurarea serviciilor medicale secundare, precum și zona de intrare și cea administrativă. De asemenea, vor fi construite două parcări, una pentru angajații instituției și alta pentru vizitatori.

Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, pe un teren de 36 de hectare. Construcția noului penitenciar a fost ”dictată” de multiplele condamnări ale Moldovei la CtEDO, pentru condiții inumane și lipsa asistenței medicale adecvate în penitenciare. Cum va arată noua închisoare, vedeți aici.

Proiectul, demarat în 2013, urma să fie finalizat până în 2018. Bugetul total a fost estimat la 44,5 milioane de euro.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – în jur 12 mii de persoane anual.