Autor: av. Alexandru Țurcan, Decan-interimar, Baroul Chișinău

Sediul problemei

La 22 aprilie 2021, Parlamentul, prin vot unanim al tuturor deputaților prezenți, adoptă următoarea lege:

Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante.

La 22 decembrie 2021, un deputat propune excluderea normei de mai sus, deoarece ea este „excesivă cu scopul și statutul profesiei de avocat.

Pentru a justifica această mișcare, presa deja scrie despre câteva(!) refuzuri la urmărirea penală(!) a avocaților. Informația este un neadevăr. 

La 20 ianuarie 2022 se așteaptă că această excludere să fie votata de majoritatea deputaților.

Nici deputații și nici presa nu au discutat acest subiect cu ... Uniunea Avocaților.  

Despre mitul imunității absolute a avocatului

Exponenții puterii spun că nu este benefică existența unei imunități absolute în cazul avocaților și oamenii încep să creadă că avocații se bucură de imunitate absolută.  

Trebuie să ne lămurim cu imunitățile.

Ce imunitate au deputații?

Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată pe cauză penală ori contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după ascultarea sa. Cererea de reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată Preşedintelui Parlamentului de către Procurorul General. Preşedintele Parlamentului o aduce la cunoştinţă deputaţilor în şedinţă publică în cel mult 7 zile de la parvenirea acesteia şi o trimite de îndată spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care, în cel mult 15 zile, va constata existenţa unor motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărîrea comisiei este adoptată prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din membrii ei. Procurorul General va depune în comisie toate documentele pe care aceasta le solicită. În caz de refuz comisia va face apel în Parlament. Parlamentul decide asupra cererii Procurorului General cu votul secret al majorităţii deputaţilor aleşi. Acţiunea penală împotriva deputatului poate fi intentată numai de Procurorul General. 

Ce imunitate au judecătorii?

Urmărirea penală împotriva judecătorului poate fi pornită doar de către Procurorul General sau prim-adjunctul, iar în lipsa acestuia de către un adjunct în temeiul ordinului emis de Procurorul General, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul săvârşirii de către judecător a infracţiunilor specificate la art.243, 324, 326 şi 3302 ale Codului penal, precum şi în cazul infracţiunilor flagrante, acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale nu este necesar. Hotărîrile, prin care Consiliul Superior al Magistraturii îşi expune acordul sau dezacordul pentru pornirea urmăririi penale, trebuie să fie motivate. Judecătorul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Toate acţiunile procesuale în privinţa judecătorului, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, pot fi efectuate numai după emiterea ordonanţei de pornire a urmăririi penale, cu respectarea garanţiilor instituite de normele constituţionale şi actele internaţionale. Acordul Consiliului Superior al Magistraturii nu este necesar în caz de infracţiune flagrantă. Judecătorul poate fi supus sancţiunilor contravenţionale numai de către instanţa de judecată. Instanţa de judecată informează în mod obligatoriu Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul sancţionării contravenţionale a judecătorului. Judecătorul reţinut, în cazul în care este bănuit că a săvîrşit o contravenţie, urmează a fi eliberat imediat după identificare.

Ce garanții de independență au procurorii?

Urmărirea penală împotriva unui procuror poate fi pornită numai de către Procurorul General.

Ce garanții de independență au avocații?

Urmărirea penală împotriva unui avocat nu este îngrădită nicicum.

Acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților se referă numai la:

- reținere

- aducere silită

- arest

- percheziție.

De ce acest lucru este necesar? Deoarece Articolul 26 al Constituției Republicii Moldova garantează dreptul la apărare, iar amestecul în activitatea apărătorilor se pedepsește prin lege. 

O asemenea garanție apără cetățeanul – beneficiarul dreptului la apărare, garantat de Constituție.  

Despre greva avocaților

Avocații au anunțat grevă pentru a nu admite o micșorare a garanțiilor dreptului cetățeanului la apărare. Avocații stau la straja dreptului la apărare. Avocații cred că forța dreptului prevalează dreptul forței.