Anularea scutirii la trimiterile poștale va afecta companiile care activează în domeniul e-comerț susțin reprezentanții mediului de afaceri. AmCham Moldova a prezentat opinia sa asupra proiectului de politică fiscală și vamală pentru anul viitor.

Asociația de business consideră această propunere ca fiind în detrimentul intereselor consumatorilor, mediului de afaceri și care advers va stimula economia tenebră. Potrivit oamenilor de afaceri, impunerea serviciilor poștale cu TVA se va răsfrânge în primul rând asupra consumatorilor finali, mai cu seamă a persoanelor fizice care primesc și/sau expediază bunuri, documente, scrisori rudelor și prietenilor din diasporă. Ei mai spun că în condițiile economice și sociale curente, scumpirea unui serviciu esențial cu 20% este o povară semnificativă pentru consumator.

De asemenea, pentru persoanele juridice ce practică e-comerțul, exportul de mostre și produse finite prin intermediul serviciilor poștale internaționale scumpirea semnificativă a costului serviciilor va însemna diminuarea competitivității în raport cu furnizorii, vânzătorii din alte state cu regimuri fiscale care susțin promovarea e-comerțului.

Reprezentanții mediului de afaceri atrag atenția că mecanismul de import a bunurilor prin intermediul serviciilor poștale presupune că la devamarea acestora destinatarul plătește statului TVA din valoarea în vamă a trimiterii poștale. În conformitate cu prevederile articolului 11 Legii Nr. 1380 cu privire la tariful vamal, valoarea în vamă include costul serviciilor de transport/livrare. Astfel, în cazul adoptării modificărilor propuse, același serviciu va fi impus cu TVA la două surse distincte, ce contravine principiului aplicării taxei pentru valoarea adăugată.

AmCham mai menționează că din cauza dinamicii pe piețele mondiale de combustibil în 2022, costul de bază a serviciilor poștale internaționale a înregistrat o creștere neplanificată în mediu cu 15%. Aceasta intervenind pentru compensarea creșterii costului kerosenului avia. Majorarea adițională a costului serviciilor cu 20% va determina o stagnare și eventual recesiune a pieței serviciilor poștale internaționale.

În final, aceștia atrag atenția că inaccesibilitatea serviciilor poștale în raport cu veniturile și cheltuielile concetățenilor noștri va duce inevitabil la creșterea economiei tenebre. Cu toți cunoaștem despre fenomenul transportul bunurilor cu scop comercial prin intermediul așa numitor ”rutiere”, care vădit nu vor fi impuse cu TVA sau alte taxe și impozite. În cazul implementării modificărilor propuse, aceste ”afaceri” vor devenit mai atractive și vor diminua transparența traficului de bunuri pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, solicită excluderea propunerii și menținerea situației curente.