Astăzi est ultima zi în care se desfășoară misiunea de afaceri în Moldova, organizată de AmCham Moldova și AmCham România, cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău.

Această ediție a forumul de afaceri se concentrează pe oportunități economice și stimulente de investiții în Republica Moldova în contextul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Scopul celor două organizații de afaceri este de a facilita colaborarea între companiile interesate de oportunitățile de investiții pe care le oferă Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, Alexandru Gozun, președintele AmCham Moldova, a subliniat că acest forum „se încadrează în seria de activități-nucleu ale AmCham Moldova - cele de stimulare, de suport în atragerea investițiilor străine în Republica Moldova”, iar modul în care este organizat „denotă apartenența la valoarea de promovare a parteneriatelor regionale”. Alexandru Gozun a declarat că participarea la forum și suportul acordat acestei inițiative bilaterale de către reprezentanții oficiali ai guvernului Republicii Moldova „contribuie la prezentarea ofertei de țară în ciuda unui context regional dificil, dar care este contrabalansat benefic de calea pe care a pășit Republica Moldova - cea de negociere a statului de membru al UE”.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Excelența Sa Kent D. LOGSDON, și-a exprimat bucuria că foarte multe companii moldovenești, românești, dar și americane s-au adunat la acest forum și a remarcat că „interesul puternic pentru acest eveniment demonstrează o creștere a conștientizării potențialului de investiții în Republica Moldova”. Excelența Sa a subliniat susținerea oferită de SUA Republicii Moldova în accederea la UE și în crearea unui viitor mai democratic, prosper și sigur. Totodată, șeful misiunii diplomatice a salutat rezistența Moldovei în fața provocărilor din sectorul energetic, a dezinformării și a contextului geopolitic.

Delegația României, condusă de Cristian SPORIȘ, președintele AmCham România, care a inlus peste 60 de lideri de afaceri, reprezentând 40 de companii membre AmCham România, este însoțită de ministrul Economiei din România, Ștefan-Radu OPREA, și de ambasadorul SUA în România, Kathleen KAVALEC.  

Președintele AmCham Romania a subliniat că această reuniune bilaterală deschide seria misiunilor de afaceri pe care AmCham le are în plan pentru anul 2024 și a remarcat că pentru companiile din România Republica Moldova oferă o piață emergentă promițătoare în mai multe domenii importante. 

La Forumul de Afaceri din 5 februarie a participat Dorin Recean prim-ministrul Republicii Moldova, care a prezentat profilul investițional al țării. Premierul a afirmat în cadrul forumului că „Republica Moldova are talent, are inovație, știe să învețe și să preia foarte rapid know-how-ul de la companiile internaționale” și astăzi ea „are nevoie ca aceste oportunități să fie exploatate în sensul bun al cuvântului de către capitalul, inovația și inițiativa din exterior”. Dorin Recean a subliniat că Republica Moldova își concentrează capacitățile pentru a diminua procedurile administrative în ideea ca „debirocratizarea și digitalizarea să facă viața businessului mult mai ușoară”. În acest sens, prim-ministrul a menționat că „Republica Moldova are două platforme de dezvoltare a businessului: industrială, gen zona economică liberă, și IT-parcurile care și-au demonstrat eficiența prin faptul că atestă o creștere exponențială a producerii și exportului de afaceri”. Pe de altă parte, premierul a mai spus că între ceea ce Republica Moldova a întreprins în ultimii ani pentru a se apropia de comunitatea europeană în aspect economic a fost „să deschidem piața UE, piața CEFTA și alte piețe prin a oferi oportunități de investiții aici pentru exporturile în aceste piețe”.

Agenda forumului a inclus și patru mese rotunde dedicate aprofundării tematicilor despre cooperarea economică în domenii de interes pentru investiții: sănătate, IT și transformare digitală, energie și servicii financiare.