Amendă maximă pentru un executor judecătoresc. Acesta va trebui să achite 12.000 de lei, după ce a fost sancționat că a comis abateri în gestionarea unui dosar de încasare a pensiei alimentare. Acesta este acuzat de concurență neloială, pentru că ar fi cerut de la un debitor un onorariu mai mic decât prevede norma legală. La rândul său, executorul judecătoresc susține că la emiterea respectivei încheieri s-a ținut cont de faptul că în materialelor procedurii de executare era menționat că, în perioada noiembrie 2010 - decembrie 2015, din salariul debitorului au fost efectuate rețineri în folosul creditorului în sumă totală de 465.140 lei. Prin urmare, acțiunile date se califică drept măsuri de executare benevolă de către debitor a cerințelor documentului executoriu, iar având în vedere faptul că aceste plăți au fost efectuate lunar, suma onorariului urmează a fi încasată în mărime de 50% din suma obișnuită a acestuia, adică 23.257 lei. Colegiul disciplinar al executorilor judecătorești a constatat că executorul a comis acțiuni și omisiuni în procedura de executare, precum:
  • necomunicarea încheierii privind aplicarea măsurilor de asigurare a executării;
  • calcularea cheltuielilor de executare cu încălcarea prevederilor actelor normative, calificată de prevederile Codului de etică drept concurență neloială;
  • neîntreprinderea acțiunilor prescrise de lege în vederea identificării tuturor veniturilor debitorului, cât și neexercitarea controlului asupra modului și cuantumului reținerilor din salariul debitorului.
Un membru al Colegiului nu a fost însă de acord și a făcut opinie separată în care menționează că acțiunile acestuia s-au prescris și că nu mai poate fi tras la răspundere disciplinară.